Expertiza Psihologică în accidente rutiere

Expertiza Psihologică în accidente rutiere

Oricine a trecut prin experiența unui accident rutier cunoaște cât de copleșitor se manifestă, de la traumele fizice și cele psihice la demersurile legale. În foarte multe cazuri rareori este recunoscută paleta largă a efectelor dăunătoare stării de echilibru și de sănătate a părții vătămate. Victimelor și familiei ori persoanelor care au grijă de acestea le este recomandat să apeleze la sprijinul legal și la cel psihologic. Victimele accidentelor rutiere urmează un demers atât cu recuperarea fizică și psihică, cât și un demers legal.

Expertiza Psihologică este un demers necesar și concludent în evidentierea suferinței psihice a părții vătămate. Rolul psihologului este de a evalua si identifica simptomele traumatice prin metode specifice, de a evidenția dificultățile psihice care împiedică funcționarea optimă a persoanei în viața de zi cu zi, acasă, la locul de muncă, în societate, ca urmare a unui accident rutier.

Prin ce devine un accident rutier traumatic?

  1. Caracterul neașteptat, brusc
  2. Imposibilitatea de a-l preveni să se întâmple
  3. Neputința de a-l anticipa sau evita

Ce este trauma psihică și emoțională?

Trauma psihică și emoțională rezultă în urma unor evenimente extreme de tip stressor care pun în alertă  întregul organism, dărâmă sentimentul de siguranță și te face neputincios în fața pericolului. Experiențele traumatice implică punerea în pericol a propriei siguranțe sau a propriei vieți. Un accident rutier poate avea un impact psihic puternic, chiar și în cazurile în care vătămarea fizică este minoră.  Acest fapt se explică prin trăirea emoțională subiectivă a evenimentului; cu cât impactul vătămării corporale crește, ducând la recuperări dificile și de durată, cu atât crește și trauma emoțională.

Cele mai frecvente simptome traumatice:

Oamenii reacționează diferit la un eveniment tip șoc, așa cum sunt accidentele rutiere.  Orice experimentează organismul este doar un răspuns normal la o situație complet anormală.

De tip psihologic și emoțional: furie, iritabilitate crescută, stare de șoc, negare, neacceptarea faptului deja petrecut, confuzie, dificultăți de concentrare, anxietate și frică, autoblamare, rușine, izolare socială, nevoia de a fi singur, amorțire emoțională sau sentimentul de deconectare de la realitate, deznădejde și tristețe.

De tip fizic: insomnie și coșmaruri, fatigabilitate, lipsă de energie, agitație, tresărire foarte ușoară, dificultăți de concentrare, ritm cardiac crescut, tensiune musculară, dureri.

Victime primare și victime secundare:

Victima primară o reprezintă persoana implicată direct în accident, cu toate repercursiunile ce se datorează acestuia eveniment traumatizant. De asemenea, familia poate fi considerată victimă primară în cazul decesului persoanei implicate în accident.

Victima secundară este reprezentată de familia persoanei, care fie au fost martori la faptă, fie au aflat la scurt timp despre cele petrecute.

Procesul de recuperare este diferit la fiecare persoană.

Simptomatologia în condiții de evenimente tragic, așa cum este un accident rutier, poate fi comună, însă anumite reacții vor domina. E important să accepți ceea ce transmite corpul, fără să te judeci. Recuperarea este întotdeauna un proces de durată. Oamenii au propriul ritm în funcție de suportul din partea familiei și a altor factorilor de sprijin. A evita ceea ce simți nu face decât să amâne și să întârzie procesul de vindecare.

Recuperarea și revenirea la sentimentul de control asupra propriei vieți, la a dărui un nou sens existenței după un astfel de eveniment, se realizează cu sprijinul legii – prin recuperarea investițiilor medicale și cu sprijinul psihologului, prin adresarea directă simptomelor ce disturbă echilibrul emoțional și relațional.

Există factori de stres ce apar în perioada post accidentării – ca de pildă un proces penal în desfășurare – care pot menține și agrava starea de funcționalitate a părții vătămate sau în cazuri extreme, chiar la inabilitatea de a avea o slujbă și greutăți în comunicarea cu membrii familiei. Scopul final al intervențiilor legale și psihologice este crearea și menținerea unui stări de bine, de sănătate, de echilibru, de funcționalitate celor care trec printr-un eveniment traumatic, de tipul accidentelor rutiere.

Raportul de Expertiza Psihologică  te ajută în Instanţă să ceri despăgubiri. Dacă eşti victima unui accident rutier, apelează la serviciul nostru.

📞 INFORMAȚII & PROGRAMĂRI: 0746.987.033

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

WhatsApp chat