Competența parentală

Competența parentală

Competența parentală este descrisă prin abilități ale părinților de a încuraja în mod activ satisfacerea nevoilor copilului, de a facilita petrecerea timpului personal și cu celălalt părinte, în cazul unei separări a părinților.

Competența parentală include:

Cunoaştere – vizează abilitatea părintelui de a cunoaşte, în funcţie de etapele de vârstă ale copilului, nivelul de dezvoltare al acestuia şi, pe baza acesteie cunoaşteri, de a-şi explica reacţiile copilului, de a înţelege nevoile acestuia şi de a formula răspunsuri adecvate lor.
Suport afectiv şi managementul stresului – implică abilitatea părintelui de a cunoaşte şi a utiliza modalităţi eficiente atât de prevenire, cât şi de coping al stresului din familie; presupune gestionarea situaţiilor tensionale şi oferirea unui suport afectiv care să ajute copilul în a-şi gestiona emoţiile negative.
Disciplinare – reflectă abilitatea părintelui de a comunica asertiv, de a gestiona adecvat regimul de recompensă şi pedeapsă, permiţând, astfel, dezvoltarea tuturor potenţialităţilor unei personalităţi armonioase.
Managementul timpului – relevă, pe de-o parte, abilitatea părintelui de a determina calitatea şi cantitatea timpului petrecut cu propriul copil şi, pe de altă parte, capacitatea sa de a coordona/dirija timpul copilului, de a crea contexte care să contribuie la stimularea gândirii critice şi creatoare şi la dezvoltarea simţului estetic şi, de asemenea, care să susţină inserţia socială a copilului.
Managementul crizelor – reflectă abilitatea părintelui de a fi un bun lider, de a găsi soluţii la problemele copilului împreună cu acesta, astfel depăşind situaţiile critice de natură educaţională sau personală şi determinând dezvoltarea gândirii critice şi raţionale a copilului, precum şi a perseverenţei în rezolvarea de probleme.

Echipa HOLBAN&HOLBAN realizează Evaluare/Expertiză Psihologică în vederea investigării competenței parentale şi vine în sprijinul părinților cu recomăndari personalizate în funcție de nivelul competențelor parentale obținut.

📞 INFORMAȚII & PROGRAMĂRI: 0746.987.033

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fill out this field
Fill out this field
Te rog să introduci o adresă de email validă.
You need to agree with the terms to proceed

WhatsApp chat